Reviews

Top 10 covers van 2016

Nog maar een paar uurtjes en dan eindigt 2016 alweer. Echt veel weet ik niet te vertellen over 2016, behalve dat het een traag, warm en rampzalig jaar was. Ik verwacht dan ook niet al te veel van 2017, maar dat hoeft nog niet. Nu nog even lekker genieten van de Top 2000, van de oliebollen en de covers van 2016. Want ja, wat zaten er toch een pareltjes tussen.

De lijst heb ik dan ook niet op numeriek volgorde gezet, aangezien ik gewoonweg niet kan kiezen. Deze covers vind ik zo mooi, zo prachtig en vooral zo uniek.


And I Darken – Kiersten White

Dit boek is duister, gruwelijk en verslavend. Het verhaal gaat over Vlad the Impaler (zoek hem maar op, Vlad is namelijk echt een lieverdje geweest), alleen heeft de schrijfster ervoor gekozen om Vlad in een meisje te veranderen: Lada. Of je het daar nu mee eens bent of niet, de schrijfster heeft wel degelijk naar de historische feiten gekeken. Een top boek voor geschiedenis liefhebbers, dus.

 

The Thousandth Floor – Katharine McGee

Normaliter ben ik niet zo van verhalen die zich afspelen in de toekomst. Ik ben ook niet zo’n groot fan van Gossip Girl. Maar dit boek heeft mijn hart weten te winnen. Spanning, liefde, vriendschap en diversiteit: alles is in dit boek inbegrepen. Dit boek speelt zich af in 2118, in een gigantische toren in New York. Dit boek is een verademing: géén dystopie, voor de verandering. Geen corrupte regering of één zestienjarig meisje dat een hele natie moet zien te veranderen. Ga dit boek écht lezen, vooral als je op zoek bent naar diversiteit.

 

The Forbidden Wish – Jessica Khoury

Dit is denk ik één van de beste boeken die ik in 2016 gelezen heb. Het is zo’n uniek en verbluffend verhaal: het is divers, er is liefde, er is vijandigheid. Aladdin met een geweldige twist. Een verhaal geworven in een weelderige, romantische schrijfstijl. Zahra is een uniek hoofdpersoon en de liefde tussen haar en Aladdin is om op te vreten. Oh benieuwd naar nog een paar voordelen?

 • Géén love triangle (eindelijk)
 • Géén instalove
 • Géén vrouwenhaat (dat wil zeggen: de hoofdpersoon veroordeelt andere vrouwen niet

 

Three Dark Crowns – Kendare Blake

Het boek was minder spannend dan verwacht, minder gruwelijk dan mij verteld werd, maar de cover is intens op een eenvoudige manier. Wat ik echter wél mooi aan dit verhaal vond, is dat de zussen allemaal verschillend zijn. Ze zijn niet allemaal een Tris Prior, want met die personages ben ik inmiddels wel klaar. Bovendien beschikt één zus over de kracht van gif, de ander de kracht van de natuur en de derde beschikt over de elementaire krachten.

 

Holding Up The Universe – Jennifer Niven

Haar eerste boek, All The Bright Places (Waar het licht is), is een schitterende en emotionele achtbaan over vriendschap, liefde, depressie en zelfdoding. Het boek is zowel berucht als geliefd, maar één ding is zeker: het verhaal moet gelezen blijven worden, want het stigma dat op zelfdoding rust moet verdwijnen.

Holding Up The Universe is echter wat minder heftig dan All The Bright Places, maar zeker niet minder belangrijk. Libby is een meisje met overgewicht dat ooit de ‘dikste tiener van Amerika’ was. Inmiddels is ze klaar voor een nieuwe start: haar laatste jaar op de middelbare school. Hier ontmoet ze Jack, een jongen die gezichten niet kan onthouden na een val van het dak. Dit boek vertelt over de worstelingen, verlangens en angsten van twee tieners, maar het vertelt vooral dat je perfect bent op de manier waarop je bent; of je nou maat 34 of 50 hebt. En man: ik ben het helemaal met haar eens.

 

The Unexpected Everything – Morgan Matson

Een heerlijk boek voor in de zomer: vriendschap, liefde, ouders én een hele bult honden. En, eerlijk is eerlijk, dit is toch wel één van de betere boeken van Morgan Matson. Ik vind alle boeken die zij geschreven heeft geweldig, alleen lijken deze personages realistischer, volwassener.

Andie is de dochter van politicus Alexander Walker en wanneer er een schandaal rondom hem uitbreekt, barst de perfecte zomervakantie van Andie uiteen. In plaats van zomerkamp, moet ze nu verplicht met haar vader thuiszitten en laat ze honden uit. Langzaamaan begint ze zich echter te realiseren dat alles nog niet eens zo heel erg is: de relatie tussen Andie en haar vader groeit, ze heeft de steun van haar beste vrienden en ze wordt verliefd op de knappe doch ietwat slungelige Clark.

 

Dreamology – Lucy Keating

Een heerlijk, luchtig en romantisch verhaal dat zich deels in dromen afspeelt. Alice droomt altijd over dezelfde persoon: Max. Alice en Max zijn dolverliefd op elkaar, maar er is één probleem: ze hebben elkaar nog nooit ontmoet. Totdat Alice verhuisd en ze op haar nieuwe school Max tegenkomt. Max is echter anders dan in haar dromen én heeft tot overmaat van ramp een vriendin.

De dromen beginnen zich echter met de realiteit te mengen, wat maar één ding betekent: Alice en Max moeten proberen hun dromen te stoppen. Maar dat is makkelijker gedaan dan gezegd.

Dit is een geweldig boek om in de zomer te lezen. Hoewel romantiek en dromen de hoofdrol spelen, blijft het verhaal desondanks realistisch. Dit in tegenstelling tot de Silber-trilogie, waarbij de hoofdpersoon zestien is maar als een elfjarige reageert. Haar zusje is volwassener dan de hoofdpersoon en dat komt niet vaak voor.

 

Girl In Pieces – Kathleen Glasgow

Hoewel de cover prachtig is, voelt het boek zwaar, emotioneel en somber aan. Het gaat over Charlotte Davis, die al meer personen in haar leven heeft verloren dan zou moeten. Ze neemt een toevlucht in zelf-pijniging (lees: snijden), maar de pijn trekt niet weg. Het boek heb ik vooralsnog niet gelezen, maar ik heb fragmenten gezien en daaruit kan ik opmaken dat ik dit boek zeer waarschijnlijk geweldig ga vinden: een lyrische schrijfstijl met over het algemeen korte hoofdstukken en zinnen met een dubbele betekenis. Bovendien komen onderwerpen aan bod waar normaliter niet echt over gesproken wordt, al helemaal niet in de ya-wereld.

 

Wink Poppy Midnight – April Genevieve Tucholke

De kaft is om op te vreten, maar het verhaal viel nogal tegen. De schrijfster heeft een unieke stem, bijna poëtisch, lyrisch, maar het einde van het verhaal bleef onbegrijpelijk.

 

Scythe – Neil Schusterman

Deze cover ziet er duister uit; ontzettend duister. Tevens doet het mij denken aan de Egyptische mythologie, alleen gaat het daar (volgens mij) niet over. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, in een wereld zonder honger, oorlog, ziektes, miserie en dood. Enkel de zogenoemde ‘scythes’ (zeisen) kunnen iemand vermoorden…

 

Wat vonden jullie de leukste boek covers van 2016?

De reden dat ik enkel voor buitenlandse covers heb gekozen, is omdat er a) simpelweg (nog) geen vertaling is, b) de Nederlandse uitgevers voor eenzelfde kaft gekozen hebben of c) omdat de Nederlandse uitgeverij een andere, (veel) minder mooie cover heeft gekozen.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Anneke

  Van deze boeken heb ik alleen Girl in Pieces gelezen, en die is inderdaad erg mooi! Aangrijpend, soms heel rauw, maar hoopvol.

  Ik vind de mooiste omslag toch wel die van The Unexpected Everything! Lekker zomers en hij heeft ook iets jaren vijftig-achtigs met de letters en zo.

  17 februari 2017 at 11:52
  • Reply Sanne

   Ik ben echt ontzettend benieuwd naar Girl in Pieces! Nu ik jouw reactie zo lees ben ik alleen maar nieuwsgieriger geworden!

   De kaft van The Unexpected Everything vind ik ook zo mooi. Het boek zelf is ook heerlijk zomers, waarin heel veel honden, ijs en vriendschappen voorbij komen 🙂

   x Sanne

   28 februari 2017 at 12:09

  Leave a Reply

  *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.