Reviews

Recensie: Voor eeuwig en altijd

Ik ben al jaren een groot fan van Sarah Dessen. Hoewel ik nog lang niet al haar boeken heb gelezen, weet wel elk boek een plekje in mijn hart te veroveren. Zo ook Voor eeuwig en altijd (Once and for All).

➵ PLOT
Louna is de dochter van Natalie Barrett, een succesvolle weddingplanner. Maar ook al is haar moeder een weddingplanner, toch zijn ze allebei nogal cynisch als het op de liefde aankomt. Evenals William, de businesspartner van Natalie. Louna werkt zomers voor haar moeder, waardoor ze een aardige indruk van alle soorten bruiloften krijgt.

Louna heeft, wegens een traumatische ervaring, torenhoge verwachtingen van de liefde en ze is ervan overtuigd dat die nooit waargemaakt kunnen worden. Haar beste vriendin Jilly probeert haar weer uit haar wrange levensstijl te krijgen. Dit lijkt niet echt te lukken, totdat Louna Ambrose ontmoet. Ambrose is de broer van een bruid die de bruiloft door Louna’s moeder laat regelen. Ambrose is een ongeleid projectiel, maar langzaam bij beetje weet hij Louna uit haar schulp te krijgen.

 

➵ CHARACTERS
Louna is een geweldig hoofdpersonage. Ze is cynisch als het op de liefde aankomt, maar op andere vlakken kon ik mij echt met haar identificeren. Louna voelde ‘echt’, alsof ze daadwerkelijk bestaat. Ze heeft op jonge leeftijd al veel meegemaakt en dit heeft haar behoedzaam gemaakt. Het lukt mensen niet snel om door haar spottende karakter heen te bijten, terwijl ze eigenlijk harder moeten proberen. Onder die laag zit namelijk ook maar een onzeker en bang meisje.

Ambrose is de love interest. Hij is een drukke, onstuimige jongen die niet van stilzitten weet. Tevens wil hij niet inzien dat hij fout kan zitten, en legt hij dan ook maar wat graag de schuld bij anderen neer. Dit vond ik zowel een irriterende, als wonderbaarlijke karaktereigenschap. Verder is Ambrose een geweldige jongen, bomvol humor, maar ook zorgzaamheid. Er ontstaat een geweldige vriendschap tussen Ambrose en Louna, eentje die ik ook wel zou willen.

Jilly is de beste vriendin van Louna die altijd voor haar klaarstaat, ook al heeft ze het ontzettend druk met het verzorgen van haar broertjes en zusjes. Haar ouders hebben namelijk een foodtruck, maar ook een constante kinderwens. Hoewel Jilly het allemaal goed bedoeld, stoorde ik mij nogal aan sommige acties. Zo pusht Jilly net zolang totdat Louna instemt om samen uit te gaan. Maar misschien is dat ook wel juist datgeen dat Louna nodig heeft.

William en Natalie vormen het perfecte duo. Ook al is William niet de vader van Louna en heeft hij geen relatie met Natalie (hij is immers homo), toch staat hij altijd voor haar klaar. William is misschien wel een van mijn favoriete personages. Hij is grappig, zorgzaam maar ook heel eerlijk en recht door zee. Net zoals de moeder van Louna, trouwens. Natalie is niet echt een vrouw die veel emoties toont, maar desondanks vond ik haar een geweldige moeder. De relatie tussen Louna, haar moeder en William is echt geweldig.

 

➵ PLUSPUNTEN/MINPUNTEN
Vrijwel elk boek dat ik lees heeft plus- en minpunten, en zo ook dit boek.

Pluspunten
+ Voor mijn gevoel schrijft Sarah Dessen geen boeken die snel op gang komen en die boordevol acties of wow-momenten zitten. Het zijn langzame, zinderende romans en laat ik daar nou van houden.

+ De personages. Iedereen komt zo echt over. Allemaal hebben ze zo hun imperfecties en allemaal zijn ze fantastisch.

Minpunten
– Het verhaal had wat sterker gekund. De reden dat Louna zo cynisch is, komt door een ontzettend heftig moment. De nasleep hiervan komt nauwelijks tot niet aan bod. Dat vind ik jammer, want het is zo’n belangrijk onderwerp.

– Vreemdgaan. Ik kan hier niet veel verder op ingaan in verband met eventuele spoilers, maar dat was echt een groot minpunt. Ik ben anti-vreemdgaan en er is nooit, maar dan ook nooit een geldig excuus voor.

 

➵ CONCLUSIE
Voor eeuwig en altijd is een schitterend en vooral ontroerend zomerboek. Sarah Dessen is een meester in het schrijven van luchtige, romantische boeken die toch een diepgang hebben. Helaas moet ik toegeven dat dit boek net wat meer diepgang had mogen hebben, aangezien het thema dat een hoofdrol speelt nog wel eens… afwezig bleef.

Het was verfrissend om weer eens een boek te lezen waarin een of beide ouders voorkomen, en ook een prominente rol spelen. Hoe vaak het wel niet in young adult-boeken voorkomt dat de ouder(s) of dood zijn, of verschrikkelijk zijn, of op de een of andere manier bijna niet in beeld zijn.

De vriendschap tussen Ambrose en Louna was geweldig. De twee passen bij elkaar, ook al zijn ze voor een deel als de dag en de nacht. Louna is een planner en Ambrose een chaoot. Louna is rustiger en Ambrose een wildebras.

Kortom: een heerlijke roman.

Waardering: ★★★★

Titel: Voor eeuwig en altijd | Auteur: Sarah Dessen | ISBN: 9789044830453 | Aantal pagina’s: 352 | Datum van verschijnen: september 2017 | Uitgeverij: Clavis

Previous Post Next Post

Leave a comment

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.