Reviews

Recensie: More Than We Can Tell

Ik val gelijk met de deur in huis: Brieven aan de duisternis vond ik alles behalve geweldig. Ik vond Juliet verschrikkelijk en de relatie tussen Declan en zijn stiefvader onrealistisch. Een ‘stiefvader’ (ik haat dat woord) behandelt zijn ‘stiefzoon’ niet op die manier. En dan heb je ook nog een moeder die niets doet. Ja… nee, dankjewel. Ik hoopte dan ook echt dat More Than We Can Tell beter zou zijn, met leukere personages, realistischere verhaallijnen. Maar… ook dat viel tegen.

PLOT
More Than We Can Tell is het vervolg op Letters to the Lost, alhoewel je beide boeken losstaand van elkaar kan lezen. MTWCT vertelt de verhalen van Rev en Emma, twee pubers die met zichzelf en de wereld worstelen.

Emma is een gamer, net zoals haar vader. Ze heeft haar eigen game ontwikkelt (omg hoe gaaf??), maar wordt daarop lastig gevallen door een anonieme speler. Gelukkig heeft ze de steun van een andere speler, maar als de bedreigingen toenemen, neemt ook Emma haar angst toe.

Rev heeft geweldige adoptieouders, en hij voelt zich helemaal thuis. Maar dan begint zijn biologische vader contact met hem op te nemen. Rev wordt bang en weet niet goed wat hij moet doen. Het liefst wil hij geen contact met hem hebben, of toch wel?

 

PERSONAGES
Het boek wordt verteld vanuit twee perspectieven: Emma en Rev. Rev kennen we al van Letters to the Lost (Brieven aan de duisternis). Hoewel ik geen fan was van Letters to the Lost, was Rev daarentegen één van de factoren die ervoor zorgde dat ik het boek bleef lezen. Hij was aardig, lief en mysterieus. Ik wilde erg graag meer over hem te weten komen… en die wens blijkt te zijn uitgekomen.

Rev en Emma zijn beiden tieners en zo gedragen ze zich ook. Ze maken ontzettend domme beslissingen, raken snel opgefokt en houden geheimen die ze beter niet geheim kunnen houden. Maar hé: kennen wij dat niet allemaal? Man, toen ik zestien was, was ik zo snel geïrriteerd, dat ik regelmatig te horen kreeg dat ik niet zo moest snauwen.

Destijds snapte ik er niks van, nu begrijp ik het wel.

Emma vond ik een enorm minpunt van dit boek. Ze denigreert haar beste vriendin over and over again en gaat het slachtoffer uithangen als haar vriendin boos op haar wordt. Het is alsof Emma niet weet hoe ze aardig moet zijn. Ze scheldt tegen haar moeder, reageert haar problemen op Rev af en gelooft er heilig in dat één of andere online gamer De Ware is. Want hij begrijpt haar. Natuurlijk, Emma. Je bent verdorie toch geen tien meer?

Rev verdiende zoveel beter.

 

PLUSPUNTEN/MINPUNTEN
Vrijwel elk boek dat ik lees heeft plus- en minpunten, en zo ook dit boek.

Pluspunten
+ Het gamen. Het was verrassend om eens een boek te lezen waarin het meisje aan het gamen is, en ook kan programmeren. Tevens laat dit boek zien hoe hard de gamewereld voor vrouwen is, hoe walgelijk ze door (mannelijke) gamers worden benaderd. Het gepest, het gejel, het gedreig.

+ Het boek leest erg snel weg. Voor ik het wist zat ik alweer op de helft.

+ De vriendschap tussen Rev en Declan bleef een echte vriendschap. Deze twee staan altijd voor elkaar klaar, letterlijk. Ik vond het verfrissend om eens een echte, niet-toxische vriendschap tussen twee mannen te lezen.

Minpunten
– Ik vin de personages iets te kinderachtig overkomen. Ze gedragen zich als kinderen in plaats van pubers. Bovendien is Emma allesbehalve aardig, wat ik ontzettend irritant vond. Jemig, het draait niet alleen om jou, Emma.

– De soort-van love triangle. Gatverdamme, daar ben ik toch helemaal klaar mee. Emma heeft een soort van oogje op een online gamer, die ze nog nooit in het echt heeft gezien. Tuurlijk, Emma. Je hebt Rev, maar die anonieme gamer is natuurlijk zoooveel leuker. Want ze is ook een soort van verliefd op Rev.

– De meeste vrouwen worden negatief neergezet. Juliët was in het eerste boek al niet heel aardig. In dit boek verscheen ze en was ze wederom niet aardig. Emma is ook niet aardig. Waarom is dat?

 

CONCLUSIE
MTWCT is een leuk boek. Het leest lekker snel weg, zit vol spanning, vriendschap en liefde. Het vertelt het verhaal van twee tieners die ontzettend met zichzelf worstelen en niet goed weten wat ze nu precies met hun leven aan moeten.

Helaas wegen de negatieve punten in dit geval zwaarder dan de positieve. Het onuitstaanbare gedrag van Emma was echt een enorme dislike. Erg jammer, want ik had echt gehoopt dat Rev en Emma bij elkaar zouden passen. Maar Emma bekritiseert Rev en aan het einde van het boek hoopte ik alleen maar dat ze niet bij elkaar zouden komen.

 

Waardering: ★★★

 

Titel: More Than We Can Tell | Auteur: Brigid Kemmerer | ISBN: 9781408885079 | Aantal pagina’s: 408 | Datum van verschijnen: maart 2018 | Uitgeverij: Bloomsbury UK

Previous Post Next Post

Leave a comment

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.