Reviews

Recensie: Het zomerhuis

“That was her life’s challenge. Not to shy away from the pain. Not to deny it, but rather to take it on. Give it a voice if it needed one. Accept that it had a right to be.” 

Ann Brashares. De schrijfster van The Sisterhood of the Travelling Pants, de auteur die schitterende zomerboeken weet te schrijven. Maar dit boek… is nogal een teleurstelling, om eerlijk te zijn. Deze recensie zal dan ook niet heel duidelijk zijn, mocht je het boek niet gelezen hebben. Het boek is een doolhof, waar ik maar met moeite de uitgang wist te vinden. Als je deze recensie niet begrijpt: het spijt me.

PLOT
Goed. Waar ga ik beginnen. Er is namelijk vrijwel geen plot.

Het verhaal gaat voornamelijk over Sasha en Ray. De vader van Sasha was ooit getrouwd met de moeder van Ray. Uit dat huwelijk zijn drie kinderen voortgekomen: Emma, Mattie en Quinn. Dat betekent dat Sasha en Ray dezelfde halfzussen delen, maar zelf geen familie van elkaar zijn. De vader van Sasha en moeder van Ray hadden ooit een zomerhuis gekocht en na hun scheiding hebben ze besloten deze te delen: de ene keer Sasha met haar ouders en de andere keren Ray met zijn ouders.

Dit verhaal speelt zich in de zomer af. Sasha en Ray krijgen, na weet ik hoe veel jaar, eindelijk contact met elkaar. Eerst via de mail, dan in het echt. Je weet vanaf het begin gewoon dat ze met elkaar krijgen, maar… wat voelde dat verkeerd. Oké, zij mogen dan wel niet dezelfde ouders hebben, ze delen wel degelijk dezelfde zussen. Het voelde gewoon raar. Heel raar.

Behalve Sasha en Ray, krijgen wij ook een blik in het leven van de drie gezusters. Wat ik erg jammer vond, is dat iedereen een voorkeur voor de zussen heeft. Emma is het brein en de zorgzame, Mattie de rebel en Quinn de perfecte. Het voelde gewoon alsof Quinn de favoriet van iedereen – inclusief de ouders – is.

 

CHARACTERS
Er zijn zoveel personages dat ik niet goed weet met wie ik nu moet beginnen. Dit boek omvat vijf vertellers. Vijf. Vier vind ik toch echt een max, want een verhaallijn kan nou eenmaal al snel verwarrend gaan worden met meerdere vertelperspectieven. Maar vijf? En ook nog de meest verwarrende familie ooit?

Je hebt Sasha en Ray. Dit zijn, in feite, de hoofdpersonen. Sasha en Ray delen al hun hele leven dezelfde kamer (in het zomerhuis), maar hebben elkaar nog nooit gezien. Dan krijgen ze ook nog eens hetzelfde baantje, want dat is natuurlijk hartstikke logisch. Langzamerhand krijgen Sasha en Ray contact met elkaar.

Emma, Mattie en Quinn zijn zussen, maar verschillen enorm van elkaar. Emma is de oudste en voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Mattie voelt zich buitengesloten en is constant iedereen aan het bekritiseren – iets waar ik heel slecht tegen kan – en Quinn is de perfecte van het drietal. Echter, doordat er zoveel vertelpunten zijn, kwam lang niet iedereen evenveel aanbod en leerde ik bijna niemand echt goed kennen.

Ik had graag meer over Mattie en Quinn willen lezen.

 

PLUSPUNTEN/MINPUNTEN
Omdat ik niet als een zeurkous wil overkomen, heb ik besloten om evenveel positieve als negatieve punten te noemen. Ook al wegen de negatieve zwaarder.

Pluspunten

+ Het boek las lekker snel weg. Voor ik het wist zat ik alweer op de helft.

+ De schrijfstijl is fantastisch.

Minpunten

– Er zijn te veel personages, die allemaal op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Het was misschien verstandig geweest om twee stambomen te maken, want halverwege was ik alweer vergeten wie nou bij wie hoorde.

– Doordat er zoveel verhaalperspectieven zijn, vergat ik halverwege waar het verhaal nou om draaide. Want: er is vrijwel geen plot. Bij Fangirl maakte mij dat niet uit, omdat je duidelijk merkt dat Cath naarmate het jaar vordert, een verandering ondergaat. Maar in dit boek? Er gebeurde niks. Nou ja. Dat ene op het einde dan. Wat echt totaal onverwachts kwam.

 

CONCLUSIE
Het verhaal voelde vlak, afgemat, emotieloos. Je leert niemand echt goed kennen, omdat er zo vaak van personage veranderd wordt. Bovendien delen ze hun emoties ook niet met de lezer.

Ik vind het zo jammer dat ik dit boek niet meer dan 2 sterren kan geven.

Waardering: ★★

Titel: Het zomerhuis | Auteur: Ann Brashares | ISBN: 9789026143397 | Aantal pagina’s: 336 | Datum van verschijnen: juli 2017 | Uitgeverij: De Fontein

Previous Post Next Post

Leave a comment

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.