Reviews

Recensie: Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

“Another secret of the universe: Sometimes pain was like a storm that came out of nowhere. The clearest summer could end in a downpour. Could end in lightning and thunder.”

Als ik mijn bookish vrienden om een goede recommandatie vraag, krijg ik Ari & Dante naar mijn hoofd geslingerd. Het boek heeft mij echter nooit zo aangesproken en om die reden heeft het een paar jaar geduurd voordat ik besloot het boek te kopen en te gaan lezen.

 

PLOT
Ari vijftien, weet niet goed wie hij is en heeft vrijwel geen vrienden. Dan leert hij Dante kennen, die hem leert zwemmen. Er ontstaat een vriendschap waarin beide jongens elkaar beter leren kennen, maar ook andere dingen leren kennen. Zo leert Dante Ari alles over poëzie.

Hun vriendschap wordt al snel sterker en ze vormen een diepere bond. Beiden vinden bij de ander wat ze misschien wel in zichzelf zoeken. Ari is ‘jaloers’ op de relatie die Dante met zijn ouders heeft, terwijl Dante ervan opkijkt dat Ari voor zichzelf durft op te komen en niet bang is om iemand een klap te geven.

Ari is op zoek naar de geheimen van het universum, maar misschien weet hij de antwoorden al wel.

 

PERSONAGES
Voor mijn gevoel leerde ik Ari meer kennen door hoe anderen over hem spraken (bijvoorbeeld door zijn moeder, of door Ari,) en niet door hemzelf. Wat ik wel leerde, is dat Ari erg met zichzelf in de knoop zit. Hij is boos, maar weet niet precies waarop. Nu is de puberteit al geen fijne periode, al helemaal niet als je ook niet weet wie je nu precies bent. Al met al was Ari mijn favoriete personage. Hij was grappig en zijn onzekerheid was erg herkenbaar.

Aan Dante irriteerde ik mij nogal. Het is een doorzetter, maar soms op een nogal… agressieve manier. Ook Dante is erg onzeker; zo twijfelt hij enorm over zijn Mexicaanse roots en zijn seksualiteit. Wat ik daarentegen weer geweldig vond, was dat hij over alles zo open is. Over zijn angsten, wensen en behoeften. Dante is, ondanks zijn onzekerheden, enorm enthousiast over het leven.

Graag had ik meer van de ouders van Ari en Dante willen lezen, en dan vooral over de ouders van Ari. Hoewel hij niet de meest hechte band met zijn ouders heeft (althans, niet op de manier als dat Dante met die van hem heeft), vond ik de conversaties tussen Ari en zijn moeder ontroerend. Ze is een sterke vrouw met emoties. Ook de vader van Ari vond ik een sterk personage, alhoewel hij niet vaak ‘in beeld’ kwam en zich meer, door zijn trauma’s, op de achtergrond hield. Eén scene, tegen het einde van het boek, was erg speciaal en hartverwarmend: deze scene laat zien hoe veel Ari zijn ouders wel niet van hem houden.

Pluspunten
+ De schrijver weet hoe hij moet schrijven. Ik zie de poëtische schrijfstijl waarvan sommigen zeggen dat die aanwezig is zelf niet, maar desondanks leest het boek vlot weg en lopen de zinnen vloeiend in elkaar over. Ik had het boek in drie dagen uit; iets wat mij sinds mijn leesdip sinds Dreamology niet meer is gelukt.

+ De personages reageren naar hun leeftijd; Ari gedraagt zich als een vijftienjarige op zijn vijftiende, en als een zestienjarige op zijn zestiende. De diversiteit bij de personages vond ik geweldig; niemand lijkt op elkaar en toch zijn ze allemaal hetzelfde.

+ Hoewel er niet echt een plot is, vond ik het voor de verandering eens fijn om geen boek met veel druk/haast te lezen. Voorbeeld (nee, geen spoiler): op pagina 50 is een gevecht, op pagina 58 rusten ze even, en op pagina 60 komt de slechte tovenaar opeens tevoorschijn. Het had een rustig tempo, wat ik wel kan waarderen.

Minpunten
– Al met al voelde het boek nogal ongevoelig en onbewogen aan. Voor mijn gevoel toonde Ari te weinig emoties om hem echt goed te leren kennen. Vooral door wat anderen tegen of over hem vertelden leerde ik de ‘echte’ Ari kennen.

– Ik had graag gewild dat er dieper op de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt werd ingegaan. Hoe werd er met homoseksualiteit in die tijd omgegaan? Was het nog heftiger dan nu?

– Het einde was, hoe mooi ook, ietwat te gehaast.  Ook was het verhaal opeens voorbij. Ik had graag een wat geslotener einde willen zien.

 

CONCLUSIE
Het is zeker geen slecht boek; allesbehalve, zelfs. Helaas voelde ik echter te weinig tijdens het lezen. Het las oppervlakkig, bijna emotieloos. Het deed mij allemaal niet zoveel. Bovendien vond ik Ari een ietwat nietszeggend personage, ook al kon ik hem op bepaalde punten ontzettend goed begrijpen.

Ik vond dat het boek veel potentie had, maar dat daar vrij weinig mee gedaan werd. Er zijn namelijk veel ‘onopgeloste’ zaken/situaties waar ik graag meer over had willen lezen.

Maar ondanks de oppervlakkigheid is dit een dikke aanrader. Het boek is geschreven in een realiteit die niet in veel ya-boeken te vinden is. Alles en iedereen voelde echt aan. Het leek wel alsof de gesprekken zich voor mijn neus afspeelden.

Al met al is het een goed boek en vind ik het zeker een aanrader. Het behandelt onderwerpen als onzekerheid, geaardheid en vriendschap.

WAARDERING: ★★★

Titel: Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum | Auteur: Benjamin Alire Sáenz | ISBN: 9789463491105 | Aantal pagina’s: 352 | Datum van verschijnen: juni 2017 | Uitgeverij: Blossom Books

Previous Post Next Post

Leave a comment

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.