Reviews

Het leed dat sinusitis heet

Ik ben een raar mens: in bepaalde dingen ben ik wat trager (praten, lopen, alhoewel dat nu helemaal goed gaat hoor, don’t worry) en in bepaalde dingen wat sneller (huilen, ziek worden, alhoewel dat nu alleen maar lijkt toe te nemen). Of het nu aan mijn immuunsysteem ligt, mijn bacteriën of mijzelf, ik heb geen flauw idee. Ik weet alleen dat ik nu Een Voorhoofdsholteontsteking heb. Een wat, Sanne? Een voorhoofdsholteontsteking.

Donderdag begon het: lichte irritatie in de keel, beetje slapjes. Heel normaal, niet veel aan de hand. Tot ik ’s avonds in bed lag en mijn hele gezicht aan het kloppen was. Wanneer ik uiteindelijk dan in slaap val, half tegen mijzelf brabbelend, slaap ik potverdorie maar vier uurtjes. Lig ik rond zes uur alweer uitgeteld in de bank. Laten ik het erop houden dat vrijdag geen goede dag was.

Sinds ik vier (of vijf, ik heb al geen flauw idee meer) jaar aan mijn mbo-opleiding ben begonnen, ben ik gemiddeld vier á vijf keer per jaar verkouden. Seizoen maakt helemaal niets uit: zodra ik last van mijn keel begin te krijgen, weet ik al hoe laat het is. Natuurlijk ben ik wat vaker in de herfst/winter ziek, maar vorig jaar was ik in de zomer ziek. Lig je daar met 30 graden in de bank, terwijl je zelf ook al het idee hebt in fik te staan. Dikke aanrader, hoor!

Als het nou alleen bij verkoudheid zou blijven, zou ik het nog niet eens zo erg vinden. Vijf dagen even uitgeteld zijn, inclusief het achterste uit je strot niezen, bonkende hoofdpijn en oren die niet open willen, maar bij het slikken wel pijn doen. Niet fijn, maar ik niet dood. Maar als je dan bij het snuiten of buigen lichtflitsen ziet en je het idee krijgt dat er een bom in je hoofd is afgegaan, dan wordt het verhaal toch echt iets minder leuk. Ik ben namelijk nooit alleen verkouden; nee, ik heb altijd een voorhoofdsholteontsteking.

Algemeen voorkomende klachten bij de ontsteking Nachtmerrie:
In je hoofd zitten meerdere holtes. Bij een verkoudheid heb je last van te veel slijm. Aangezien je neus dicht gaat zitten, propt het slijm zich alleen maar op. Gevolg: al het slijm propt zich in jouw holtes op. Aangezien het slijm nergens naar toe kan gaan, kan er al snel een ontsteking ontstaan. Gevolg: voorhoofdsholteontsteking, oftewel sinusitis (ik heb de naam ook niet verzonnen, oké?).

Deze informatie heb ik allemaal op het interwebs gevonden, waar ik vandaag ook heb uitgevogeld dat ik misschien wel eens een chronische voorhoofdsholteontsteking kan hebben. Nee, hierbij bedoel ik niet dat onderstaande klachten dag in, dag uit aanwezig zijn. Nee, deze klachten komen vaker dan vier tot 10 keer per jaar voor.

  • Keelpijn
  • Loopneus/verstopte neus
  • Hoofdpijn
  • Drukkend gevoel op je hoofd/achter de ogen
    Dit wordt bij het bukken alleen maar erger
  • Pijn in kaken (voornamelijk bovenkaken)

Dus… nu weten jullie dat ook weer! Ik, Sanne, heb absurd vaak last van een ontsteking met de zelfgegeven naam Nachtmerrie. Dat is echter nog niet alles: sinds een paar weken heb ik ook last van tintelingen, groeipijn, zwaar gevoel in de polsen/vingers/handen, voeten/enkels/tenen en benen/hoofd. Erg vervelend, aangezien mijn ledematen soms zo zwaar aanvoelen ik ze gewoon even moet rusten. Gevolg: te weinig vitamine D. Nu mag ik elke week vitamine D slikken.

Echt hoor. Soms durf ik gewoon te zweren dat er altijd wel iets van een ziekte of ontsteking of irritatie bij mij plaats vind. Misschien is mijn lichaam wel dé ideale plek voor bronzige bacteriën.

Belangrijk: ik ben geen dokter. Ik doe ook geen doktersopleiding, noch heb ik daar interesse in. Merk jij dat je last hebt van bovenstaande klachten en maak je je hier zorgen over? Maak dan een afspraak bij jouw huisarts. Ikzelf maak mij er geen zorgen over, om die reden praat ik er zou luchtig over.

Anyway. Dit was mijn klaagrede voor deze week! Nu is het weer tijd voor neusspray en paracetamol!

 

Previous Post Next Post

Leave a comment

Leave a Reply

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.