Reviews

Help, ik heb tinnitus!

Ik heb tinnitus. Nu zal je je misschien wel afvragen, vooral na het lezen van mijn vorige post, of ik niet sinusitis bedoel, maar nee, dat bedoel ik niet. Wederom: ik heb zelf ook niet voor de naam tinnitus gekozen. Het stamt echter van het Latijnse woord ‘tinnire’ af, dat letterlijk rinkelen betekent.

Okee… dus. Tinnitus. Tinnitus staat ook wel beter bekend als oorsuizen. Het omvat alle geluiden die jij in jouw oor/oren hoort, die anderen niet kunnen waarnemen. Veelal zijn dit geluiden die lijken op een piep, suis, ruis of gerinkel. Je hebt vast wel een keer gehad dat je iets van een ruis in jouw oor gehad hebt; na het uitgaan, bijvoorbeeld. Meestal is dit de volgende dag weer weg.

Bij mij, en miljoenen anderen, is deze niet weggaan. Bij mij zijn deze oorsuizen zelfs uit het niets gekomen. De meeste mensen associëren oorsuizen met gehoorproblemen. Lawaai zorgt voor tinnitus. Dit klopt ook, echter is dit echt niet de enige reden waarom iemand last kan krijgen van een piep in zijn/haar oren.

Mijn verhaal
Zelf ben ik eind 2015/begin 2016 door een verschrikkelijk nare periode gegaan. Een periode waarin ik twee maanden constant – dag in, dag uit – aan het huilen was. De angst had langzaam mijn lichaam en geest overgenomen; ik sliep slecht, was constant bang dat de tinnitus luider zou worden. Uiteindelijk realiseerde ik mij dat deze angstgevoelens niet vanzelf weg zouden gaan, en ben ik naar de fysiotherapeut gestapt. Hij vertelde mij dat ik mijn tinnitus als een alarmsignaal moet zien. Ik heb te lang, te veel onder druk gestaan (lees: jaren- en jarenlang). Doordat ik in constante stress verkeerde, is de tinnitus ontstaan. Mijn tinnitus probeert mij dus eigenlijk te vertellen dat ik rustiger aan moet doen. Aangezien ik de tinnitus inmiddels al weer bijna 7 jaar heb, durf ik niet te zeggen of deze ooit nog weggaat. Ik heb mij in ieder geval wel gerealiseerd dat ik rustiger aan moet gaan doen, en deze adviezen probeer ik, zo goed als het kan, op te volgen.

Het is allemaal begonnen met een piep in mijn rechteroor, die heb ik nog steeds, al is die behoorlijk wat luider dan 7 jaar geleden. Daarnaast heb ik sinds een jaar of twee tevens in mijn linkeroor een suis. Deze wilde nog wel eens verdwijnen voor een bepaalde tijd, alleen is deze inmiddels constant aanwezig en zit hij op ongeveer hetzelfde volume als mijn rechterkant. Alsof ik in een echoënde hal met tinnitus sta, dus!

Kan ik tinnitus voorkomen?
Tsja of je het echt kan voorkomen, durf ik niet te zeggen. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden waardoor tinnitus kan ontstaan. De meeste mensen krijgen doormiddel van een gehoorbeschadiging tinnitus; te lang en te veel in ruimtes met harde geluiden/lawaai staan, bijvoorbeeld. Maar ook kun je tinnitus door een ongeluk krijgen, door hart- en vaatproblemen of door teveel stress/angst. Er zijn meer dan 400 potentiële mogelijkheden waardoor tinnitus kan ontstaan. Je kunt in ieder geval wel zoveel mogelijk proberen om de oorsuizen voor te zijn.

Op het internet zijn 101 websites over tinnitus te vinden. Ga in eerste instantie echter naar jouw huisarts toe. Mocht je je niet geholpen voelen, probeer dan een kno-arts in armen te nemen.

Hoe kan ik tinnitus voorkomen?
Zoals ik al aangaf, durf ik niet te zeggen of je tinnitus ook daadwerkelijk kan voorkomen. Je kunt in ieder geval wel je best doen om ‘aandoening’ voor te zijn:

 1. Draag gehoorbescherming. Bij de Kruidvat kun je voor ongeveer 10,- oordopjes kopen. Deze gebruik ik zelf bijna dagelijks en ze zitten geweldig! Het neemt de ervaring van het geluid ook zeker niet weg. Draag deze alsjeblieft als je naar bijvoorbeeld concerten gaat.
 1. Neem niet te veel werk op je. Teveel druk, stress en/of angst kunnen op den duur juist averechts gaan werken. Bovendien is het algemeen bekend dat deze factoren de tinnitus nog wel eens willen verergeren. Neem een keer een dag vrij, stop eens wat eerder met (huis)werk. Klinkt moeilijk, is het ook, maar wie niet waagt, wie niet wint, toch?

Ik heb tinnitus… en nu?
Zoek hulp. Mocht je bang zijn, mocht je je alleen voelen, zorg er dan voor dat je naar iemand toestapt waar jij jouw zorgen bij neer kan leggen. Een therapeut of psycholoog misschien. Een fysiotherapeut, een goede vriend. Ga ook naar de huisarts of kno-arts; deze gaan jouw oren nakijken om te kijken of er eventueel een medische reden achter het ontstaan van jouw tinnitus zit.

 • Zet achtergrondgeluiden op. Zet de radio of televisie aan of sluit jouw mobiel aan op een stereo. Zet het geluid, vanzelfsprekend, niet te hard, maar op een volume waar jij jou prettig bij voelt. Sommigen zullen zeggen dat je je tinnitus juist niet moet maskeren, dat je deze moet accepteren. In een zekere zin is dit waar, je moet niet constant jouw tinnitus blijven ‘verbergen’. Door te doen alsof hij er niet is, zorg je er helaas niet voor dat hij verdwijnt.Ik heb echter, toen ik door die nare fase ging, zeker veel geluid op gezet. Overdag zorgde ik ervoor dat ik altijd geluid om mij heen had; als ik ging slapen nam ik de laptop mee en zorgde dat ik én een ruis had aanstaan én dat ik muziek kon luisteren. Dit heeft mij ontzettend geholpen. Ik ben nu inmiddels weer een jaar verder. Hoewel ik nog niet zonder muziek in slaap kom (ik hou van dagdromen), heb ik die ruis niet meer nodig en merk ik dat ik, als ik mijn aandacht verleg, ik minder last heb van mijn tinnitus.

  Het idee dat jij jouw tinnitus moet maskeren, gaat op den duur dus weg. Mocht jij een goede dag hebben, probeer dan gewoon is het geluid te minderen. Mocht dit nog niet lukken, moet je jezelf ook niet forceren. Mocht het op den duur wel lukken: zorg er dan voor dat je elke keer een stapje verder gaat; zet het geluid langer uit, zet het geluid wat zachter, etc.

 • Laat je niet bang maken. Als je op het internet op zoek gaat naar soortgenoten, zal je veelal merken dat er voornamelijk mensen zijn die vooralsnog geen controle over hun oorsuizen hebben. Je zal kunnen schrikken van hun verhalen, net zoals ik gedaan heb. Laat je echter niet kisten. Iedereen ervaart tinnitus op een andere manier, zo ook jij. Jouw verhaal delen is hartstikke goed, maar blijf de andere verhalen in een realistisch perspectief zien. Als iemand bijvoorbeeld zegt: “mijn tinnitus is van de één op de andere dag luider geworden”, dan betekent dit niet letterlijk dat zijn/haar oorsuizen opeens luider zijn. Zo werkt tinnitus namelijk niet. Tinnitus wordt niet zomaar luider, er moet dan een reden voor zijn, zoals stress of angst.
 • Zoals ik al heb aangegeven: praat met iemand of ga in therapie. Je zult merken dat je je na een poosje alweer beter begint te voelen. Je zult echt niet met twee werken vooruitgang zien, maar kijk na drie of vier maanden eens terug om te zien hoe ver je wel niet vooruit bent gegaan. Praten helpt, huilen ook, zwijgen echter niet. Práát erover, hoe lastig dat dan ook mag zijn.
 • Durf te vragen. Op Facebook zijn aardig wat groepen voor mensen met tinnitus te vinden. Vertel jouw verhaal of stel de vragen die jij hebt: je zult merken dat je niet de enige bent.
 • Probeer tien minuten per dag, of vijf, of misschien één minuut, per dag vrij te maken. Ga op zoek naar een stille plek, waar jij alleen kan zijn met jouw oorsuizen. In het begin is dit eng, vermoeiend, alleen kom je er zo ook achter dat je via die weg al een stap richting de acceptatie kan zetten.
 • Probeer de tinnitus langzaamaan de accepteren. Dit gaat niet van de één op de andere dag, misschien gaat dit wel weken, maanden, jaren duren. Probéér het in ieder geval. Zorg voor die minuten stiltes, zet het geluid eens wat zachter of ga op zoek naar een therapeut.
 • Onthoudt: je kúnt het. Je kunt het écht. Ja, het is een nachtmerrie, maar nachtmerries blijven niet duren. Op een gegeven moment zal je je realiseren dat jouw nachtmerrie is veranderd in een droom: een eventuele acceptatie, of in ieder geval een manier om jouw aandacht van jouw tinnitus te verleggen.

Ik heb het nog steeds niet 100% leren accepteren. Elke keer als ik verkouden of ziek ben en mijn oren klappen dicht, dan ben ik bang dat deze niet meer opengaan. Tevens ben ik nog steeds bang voor harde geluiden/muziek/lawaai en neem ik altijd en overal mijn oordopjes mee naar toe. Muziek door een koptelefoon luisteren doe ik niet meer, ik ben dan bang dat mijn tinnitus luider kan worden. Ik ben nog steeds bang en heb nog steeds slechte dagen waarin ik mijzelf zit gek te maken.

Ik onthoud echter altijd dat het op mijn goede dagen ook echt goed gaat. Omarm deze, hoe zweverig dit misschien ook mag klinken.

Mocht jij bang zijn om hulp te zoeken, wil je verdere adviezen of wil jij gewoon met mij over jouw tinnitus praten, stuur dan een mailtje naar info@sanneandthebooks.com. Ik zal dan proberen zo snel mogelijk een mailtje terug te sturen!

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Anne

  Joehoe! Goed dat je hier over schrijft! Ik heb er sinds anderhalf jaar last van en was een maand in paniek. Nu ben ik me ervan bewust, maar kan ik het ook goed naast me neerleggen

  27 februari 2017 at 06:19
  • Reply Sanne

   Hey Anne!

   Dankjewel voor jouw reactie! Wat vervelend dat jij ook last hebt van tinnitus, alhoewel ik het geweldig vind dat jij het naast je neer weet te leggen! Mijn oprechte complimenten!

   x Sanne

   28 februari 2017 at 12:04

  Leave a Reply

  *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.